Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

Η συμπεριφορά των λιποκυττάρων στην παχυσαρκία


Τι να πρωτοπεί κανείς για την παχυσαρκία….Αποτελεί ίσως, την κυριότερη ασθένεια του αιώνα μας:
 • Σε όλο τον κόσμο, 22 εκατομμύρια παιδία ηλικίας κάτω των 5 ετών είναι υπέρβαρα.
 • Οι νόσοι που σχετίζονται με την παχυσαρκία συνέβαλλαν στο 60% των θανάτων το 1998
 • Αναμένεται ότι μέχρι το 2020 θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων
 • Ο αριθμός των διαβητικών (ασθένεια η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία), από 135 εκατομμύρια το 1995, προβλέπεται να ανέλθει στα 300 εκ. το 2025.

Τα παραπάνω είναι λίγα μόνο επιδημιολογικά στοιχεία, σχετιζόμενα με την παχυσαρκία, από μία έρευνα του 2001 (Deckelbaum et al.,  Obesity Research, 2001).

Πως αναπτύσσεται όμως η παχυσαρκία;
Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, οι κύριες αιτίες ανάπτυξης της παχυσαρκίας είναι:
1)     Η συνεχώς αυξανόμενη πρόσληψη τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε:
a.      Θερμίδες
b.      Κορεσμένα λιπαρά οξέα
c.      Σάκχαρα

2)     Μειωμένη φυσική δραστηριότητα


Βιολογικά η ανάπτυξη της παχυσαρκίας στηρίζεται στην ανάπτυξη των λιποκυττάρων.


Προσέξτε την παραπάνω εικόνα:
Κατά την ανάπτυξη του οργανισμού , τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε αριθμό (πολλαπλασιάζονται). Όταν οι ενεργειακή κατανάλωση υπερβαίνει την φυσιολογική (δηλαδή όταν λαμβάνουμε περισσότερες θερμίδες από το κανονικό), τα λιποκύτταρα αυξάνονται σε μέγεθος. Όταν τα λιποκύτταρα έχουν φτάσει στο μέγιστο μέγεθος και η ενεργειακή κατανάλωση συνεχίζει να είναι αυξημένη (συνεχίζουμε να παίρνουμε περισσότερες θερμίδες απ’ ότι πρέπει), τότε τα λιποκύτταρα αυξάνονται ξανά σε αριθμό (πολλαπλασιάζονται ξανά). Με την απώλεια βάρους, τα λιποκύτταρα συρρικνώνονται αλλά ο αριθμός τους παραμένει ο ίδιος. Επομένως με την απώλεια βάρους τα λιποκύτταρα δεν εξαφανίζονται. Έτσι, αν μετά από μία διατροφή και την απώλεια κάποιων κιλών, το άτομο δεν κάνει σωστή συντήρηση και αρχίσει να παίρνει ξανά περισσότερες θερμίδες από το φυσιολογικό, τα λιποκύτταρα είναι εκεί για να δεχτούν το επιπλέον λίπος που τους προσφέρεται και να ξαναμεγαλώσουν……..και έτσι το άτομο παίρνει πίσω τα κιλά που έχασε. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα λιποκύτταρα μπορούν να αυξηθούν σε μέγεθος κατά 20 φορές και σε αριθμό κατά χιλιάδες φορές…….

Όλοι οι πτυχιούχοι Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι, εδώ και αρκετά χρόνια, ισχυριζόμαστε ότι η λύση για την παχυσαρκία είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, δηλαδή η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς και η καθημερινή φυσική δραστηριότητα. Ουσιαστικά, αυτό που οι περισσότεροι συστήνουμε είναι μία φυσιολογική διατροφή βασισμένη στην Μεσογειακή Διατροφή καθώς και τακτική σωματική άσκηση. Όλα όσα προτείνουμε βασίζονται σε πάμπολλες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι μία ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση συμβάλουν σε μειωμένο σωματικό λίπος, επομένως στην πρόληψη και αντιμετώπιση τόσο της παχυσαρκίας όσο και των ασθενειών που σχετίζονται με αυτή (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, έμφραγμα, διάφορες μορφές καρκίνου).

Άρα η μόνη λύση είναι η αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών και η σωματική άσκηση έτσι ώστε να διατηρούμε τις λιπαποθήκες μας συρρικνωμένες!!!!!

Η επιλογή είναι πάντα δική σας…..
Μαρία Περπερίδη6 σχόλια:

 1. Καλησπέρα Μαράκι μου!
  Τελικά, κάποια στιγμή με την διατροφή και την συντήρηση έπειτα, θα μειωθούν τα λιποκύτταρα, ή αυτό δεν γίνεται ποτέ...;
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κατερινάκι μου ο αριθμός των λιποκυττάρων δεν πρόκειται να μειωθεί, μόνο το μέγεθός τους. Επομένως είναι καλό να διατηρούμε πάντα το βάρος μας και να μην υπάρχουν πολλές αυξομειώσεις διότι τότε αυξάνεται και ο αριθμός των λιποκυττάρων. Άρα αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων μπορεί να γίνει αλλά όχι μείωση (μόνο του μεγέθους τους).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Aχ αυτά τα λιποκύτταρα. Και το θέμα είναι ότι μικρό δεν ήμουν παχύσαρκο... τώρα είμαι όμως στρουμπουλή... επιεικώς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλωσήλθες Φλώρα μου!!!! Πράγματι αυτά μας κάνουν την ζημιά αλλά δυστυχώς τα βοηθάμε και εμείς......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΜΑΡΑΚΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ΩΡΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΜΠΡΑΒΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ευχαριστώ Τασία μου!!! Ελπίζω να σου αρέσουν τα άρθρα μου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή